Magnus Gustafsson arrangerade återigen en whiskyprovning på Grand Hotel i Halmstad. Denna gången bjöds Hasse Nilsson in från det svenska destilleriet Box Whisky . Hasse drog härliga anekdoter blandat med hårda fakta från whiskyvärlden. Vi fick bland annat höra hur viktigt klimat och jäst är vid framställning av whisky.
Sverige har faktiskt klimatmässigt bättre förutsättningar än Skottland. Det stora intresset för whisky har fått många entusiaster att starta whiskyprojekt. Sverige är numera näst störst i världen om man räknar till antalet destillerier! Tre av dessa har hunnit får ut en produkt på marknaden – nämligen Mackmyra, Wannborga och Hven.
Sex sorters whisky varav en “luring”
Hasse hade med sig sex stycken whiskysorter för blindprovning samt Box egna nysprit som fått mycket bra omdömen av branschen. Jag gillade verkligen nyspriten. Fruktig åt grappa-hållet. En av de sex whiskysorterna var egentligen ingen whisky, utan Box sju månader (i skrivande stund) lagrade nysprit. Den hade inte utvecklats speciellt mycket i jämförelse med den olagrade nyspriten, men var väldigt trevlig ändå.
Bland de övriga sorterna fanns Ardbeg 14 Dun Bheagan, Glen Farclas 2003 Oloroso cask, Nikka Miyagikyo 15, Littlemill 24 1988 Sherry Hogshead & Glen Garioch 21 Liquid Library.
Eftersom halva panelen fanns med bland deltagarna så redovisar vi poäng och tasting notes av utbudet.
Maten!
Kvällens andra höjdpunkt var maten! Grand Hotel hade dukat upp med en utsökt ryggbiff och tillbehör. Efterrätten bestod av en närmast svindlande god pannacotta med kola/laktrits-täcke och bär. Tillställningen avslutades med mingel och uppfriskande drinkar i baren.
Ny provning maj 2013!